4857 sayılı İş Kanunu'nun işçi özlük dosyası ile ilgili 75. Maddesi hükmü aşağıdaki gibidir:
“Madde 75: İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.
İşveren, işçi hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kuralları ve hukuka uygun olarak kullanmak ve gizli kalmasında işçinin haklı çıkarı bulunan bilgileri açıklamamakla yükümlüdür.”
Yine 4857 sayılı kanunun 104. Maddesi de özlük dosyalarının tutulmaması durumunda uygulanacak idari para cezasının yaptırımlarını açıklamaktadır. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından uygulanan idari para ceza miktarı, 2021 yılı için 3.064,00 TL olarak belirlenmiştir. İşbu idari para cezası özlük dosyası olmayan her işçi için ayrı ayrı düzenlenmektedir.
Diğer yandan, işçi özlük dosyaları çalışan işçilerin takibi açısından da ayrıca bir önem taşımaktadır. İşçinin sicilinin ortaya konulması, görevlendirmelerde ve ücretlerinin belirlenmesinde etkili olacaktır. İşverenin özlük dosyasını usulüne uygun tutmaması ve her bir belgenin gereği gibi saklanmaması durumlarında işçi tarafından açılan davaları, işverenlerin kaybetmelerine neden olabilmektedir.